Llamborda.org

Què és llamborda?

Llamborda és una paraula catalana que s’utilitza per indicar la pedra en forma de cuboide que s’utilitza en la construcció del tipus tradicional de pavimentació que s’utilitza per a la construcció de carreteres.

Per què llamborda?

Llamborda com a símbol de la col·lectivitat

La llamborda es pot veure com un símbol de col·lectivitat perquè, mentre que una llamborda única no és útil per al propòsit per al qual va ser concebuda, quan es col·loca de manera adequada juntament amb altres llambordes forma una carretera. La carretera, símbol d’unió entre diferents llocs, símbol de viatges, símbol de socialització i de poder popular.

Llamborda com a símbol de construcció

La llamborda es pot veure com un símbol de construcció perquè es apreciada especialment en la realització de carreteres per la seva alta resistència a les càrregues, la seva durabilitat, la seva versatilitat d’instal·lació, la seva capacitat per seguir harmònicament els pendents del terreny, la seva baixa propensió a la relliscada, la possibilitat de crear dissenys geomètrics i, no menys important, el seu encant tradicional.

La llamborda s’ha utilitzat des de l’antiga Roma per construir carreteres, una de les eines principals que va fer possible la creació i l’existència de l’Imperi Romà, un dels més longeus de la història. De fet, les carreteres s’utilitzaven per connectar poblacions i fer arribar persones i mercaderies d’un racó a l’altre de l’imperi en un temps relativament curt.

Llamborda com a símbol de resistència i canvi

La llamborda es pot veure com un símbol de resistència i de canvi. Els carrers de l’Imperi Romà fets de “llambordes” també es van utilitzar per traslladar les centúries d’un racó de l’imperi a un altre per sufocar i suprimir insurreccions i revoltes. Malgrat això, atès que les llambordes són omnipresents als paviments urbans de carrers i places, sempre s’han utilitzat per improvisar barricades i com a munició per defensar-se de la repressió. Durant el maig del 1968 a França, la llamborda es va convertir en un autèntic símbol de revolta i de canvi.